Re: Wie koche ich Kaffee richtig bzw. authentisch?
von Christoph » Fr 1. Mai 2015, 08:53
"Coffee
Officers' & Common fare
whole coffee beans
water
1 egg white
1/2 eggshell, crushed
To Roast Coffee Beans:
Roast the beans in an ungreased roaster or a hanging skillet over hot coals. Stir beans frequently until they are dark and brittle. Grind beans.
To Brew Coffee.
Bring water to boil in a kettle. Add 1-2 tablespoons of ground coffee per 2 cups boiling water. Adjust quantity for strength desired. Keep coffee near boiling point but do not allow to boil. Cook for 20 minutes. Before you remove the pot from the fire, drop in crushed eggshell and eggwhite. Add 1/2 gill of cold water (to settle grounds). Let stand 5 minutes before serving.
…"
The Kings Bread, 2nd rising. Cooking at Niagara 1726-1815.2te Auflage.D.&S. Farmer. Old Fort Niagara Association.Youngstown, NY.1992.p.83.
In "History from the Hearth. A Colonial Michilimackinac Cookbook" (Sally Eustice. Mackinac State Historic Parks. Mackinac Island, MI. 1997.) wird die Prozedur ähnlich beschrieben, nur das der Kaffee mehrfach aufgekocht wird und etwas Salz zugefügt wird.
Wir kochen unseren Kaffee meist indem wir die in einer Tasse oä. gemörsterten Bohnen mit Wasser aussetzten und warten bis alles aufgekocht hat.
Dabei setzt sich das Kaffeemehl ab. Wer den Kaffee frei von Satz haben will, kann ihn sich auch durch ein Tuch filtern.
Joseph Plum Martin schreibt (wenn ich mich recht erinnere), dass er gemahlenen Kaffee in seinem Rucksack mitgeführt hat.Das ist für manche Veranstaltungen eine gute Alternative zum rösten und mörsern/mahlen.